Czy warto wybrać fornir?
Mamy swoją kuchnię, której chcemy nadać estetyczną formę. Trzeba jednak się na coś zdecydować, ponieważ typów mebli oraz rozwiązań dekoracyjnych jest całkiem sporo. Fronty mebli, a więc szafek oraz szuflad mogą być wykonane z różnych materiałów. Najbardziej ceni się rzecz jasna lite drewno, które zapewnia solidność i estetykę przez wiele lat, a przy tym podnosi prestiż pomieszczenia.
Co niektórych może jednak odstręczyć cena, która jest wysoka. Najtaniej wypada chyba płyta wiórowa lub MDF z okleiną, która może świetnie imitować lakierowaną lub matową powierzchnię drewnianą. Jest też rozwiązanie pośrednie, które zyskuje wielu zwolenników, choć posiada też pewne wady. Fornir to stosunkowo nowy typ materiału powstającego na drodze obróbki drewna.
Płaty drewniane o grubości nie większej niż dwa milimetry skrawa się z całych pieni – płasko lub obwodowo. Nim zacznie się skrawanie, drewno trzeba jednakże odpowiednio uplastycznić. W tym celu gotuje się je w wodzie lub poddaje działaniu pary. Po wysuszeniu mamy gotowy fornir, który robi niemałą karierę w przemyśle meblarskim.
Technologia pozyskiwania forniru jest czasochłonna i droga, co sprawia, że fronty takie są wyraźnie droższe od tych z płyt laminowanych. Miejmy też na uwadze, że to w dalszym ciągu materiał naturalny. Bardzo dużą zaletą użytkową forniru jest jego wysoka wytrzymałość. Radzi on sobie z wysoką temperaturą, nie wchłania wilgoci, jest odporny na zarysowania i wgniecenia (czego nie da się powiedzieć o tańszych imitacjach).
Możemy wybierać spośród różnych typów frontów fornirowych – twardość oraz wygląd zależą od gatunku drewna wykorzystanego w czasie produkcji.